Sütimizéria » Blog Archive » Diós marlenka – Macerás, de mennyei!
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Diós marlenka – Macerás, de mennyei!

2009. augusztus 3. hétfő | 06:08 | 17 hozzászólás


Sose fogadd meg Gábor sógor tanácsait! :-)) Egyik este amikor beállított, közölte, hogy ő Marlenkát enne és jó volna, ha már a napokban hozzáfognék. Nagy naivan belementem, sosem hallottam még az örmény édesség “buktatóiról”. :-D Iszonyú munkás, ráadásul hosszú órákat kell várakozni a tökéletes sütemény érdekében. De megéri. Ha van egy szabad fél napod – legyen inkább egy egész :-D - és valami igazán pazar desszerttel kényeztetnéd a családot, mindenképp láss hozzá.

A neten jó pár Marlenka recept terjeng, ezek közül szemezgettem. Végigolvasva a hozzászólásokat, tapasztalatokat és tippeket, enyhén szólva rámtört a szorongás. :-D Sokak morzsalékos tésztát kaptak, és jó pár nap után sem puhultak meg a lapok. Volt akinek a sűrített tejjel gyűlt meg a baja, 3 órás főzés után sem szándékozott kásás állagúvá válni. Végül Anyuval közösen okoskodtuk ki egy alapreceptből kiindulva, és lám, másfél nap után már energikusan majszoltuk az omlós csodát! :-))


Kezdetben mézesen készült, ma már fellelhető a lennti diós, és csokis változata is.
Hogy tetszik a recept? – Semmi pénzért nem készíteném el.Gyenge recept.Egyszerű, de nagyszerűTetszik, izgalmas.Csúcsszuper! (40 szavazat, átlaga: 4.88)
Loading ... Loading ...

Hozzávalók

A tésztához:

  • 45 dkg liszt + egy kevés a gyúráskor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2-3 evőkanál akácméz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 ek. szódabikarbóna
  • 1 mk. ecet
  • 2 tojás

A krémhez:

  • 5 dl cukrozott sűrített tej (Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 100g cukrot)
  • 35 dkg vaj
  • 8 dkg darált dió
  • 3 cl konyak (elhagyható)

Elkészítése

  1. Öntsük a sűrített tejet egy jólzáródó befőttes üvegbe, majd főzzük vízfürdőben 3 órán keresztül.
  2. Tegyük edénybe a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés mellett sűrítsük be.
  3. Vegyük le a szirupot a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adjuk a meleg sziruphoz.
  4. Dolgozzuk bele a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
  5. Keverjük habosra a vajat, és lassan keverjük hozzá a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet. Ízesítsük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. Osszuk a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsuk ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
  7. Tegyünk a sütőlemezre sütőpapírt, helyezzük rá a kinyújtott tésztát és süssük 5-7 percig.
  8. Sütőpapírral együtt tegyük egy tálcára a tésztát, majd sorra süssük meg a többi lapot.
  9. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostúl halmozzuk a kisült lapokat egymásra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Rétegezzük a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön. Szórjuk meg darált dióval, majd alaposan fedjük le frissentartó fóliával.
  11. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig. Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

* Az eredeti recept szerint “Salko” márkát kell keresnünk, de ez tudtommal Magyarországon nem beszerezhető. Én Lidl-ben vettem, senkinek sem ajánlom. Felfőzése után nem karamellizálódott, az állaga ugyanolyan híg maradt. De van rá megoldás, kedves sorstársak! :-)

Fél csésze kristálycukrot (125 g) karamellizálunk, majd folytonos kevergetés mellett, kevés sűrített tejjel felöntjük.
A maradék tejet homogénre keverjük fél csésze liszttel, és a feloldott karamellhez adjuk. Besűrűsítjük, állagának picit sűrűbbnek kell lennie a pudingénál.

Pin ItFollow Me on Pinterest Főbb alapanyagok: , , , , , , , , ,
Publikálta: Csenge Kategória: ÉDES SÜTIK, tepsis 17 hozzászólás » | 13,729 olvasás



17 hozzászólás - “Diós marlenka – Macerás, de mennyei!”


  1. Ági, aki főz üzenete:

    Imádom a marlenkát, de azt hiszem nekem nincs erre 1-2 napom, hogy megcsináljam. A receptet minden esetre elmentettem, hátha egyszer majd nagyon ráérek.

  2. Nóra üzenete:

    Én hajlandó vagyok erre időt áldozni, imádom, már régóta nézegetem a recepteket a guglin is. Én is mindig a sűrített tejtől ijedtem meg, de ha azt mondod, hogy megoldható, nem sajnálom rá az időt! :mosoly:

  3. Csenge üzenete:

    Én sem bánom, hogy szakítottam rá időt! :-) Hát gondolhatod mit éreztem, amikor a sűrített tejemet megláttam… :| A teteje picit bebőröződött, de egyébként pontosan ugyanúgy festett, mint kezdetekkor. :-D

    Állítólag a tubusos verziók sikeresebbek, dehát mit tehettem volna, ha a Lidl-ben akciós… :-)))

    Ráadásul kisérleti stádiumban 1 csésze lisztet tettem bele. Túl sok volt, csomók keletkeztek, végül anyuval ketten vacakoltunk, hogy szitán átpréseljük. :-D

    Ezekkel az arányokkal viszont tuti befutó lesz! És hát ez az ízvilág…abszolút kárpótolt!

  4. Adrienn üzenete:

    Csenge örök hálám üldözni fog! Nagyon szeretem a Marlenkát,de engem elriasztott a neten kerengő receptek sokfélesége,nem mertem belefogni. Így viszont itt a tuti,köszönöm!

  5. Móni üzenete:

    Csenge!
    Nagyon ügyes vagy!
    Ez egy nagyon nehéz süti. A Margit fórumon is sokat kínlódtak vele az asszonyok, pedig ők nagyon tapasztaltak! És lám, a tiéd egészen tökéletes!!!! Egy igazi csábítás!!! Gratulálok!!!

  6. Csenge üzenete:

    Adrienn, Móni, köszönöm! :-))

    A dolog igencsak kétemberes, a lapok sütésénél például mindenképp érdemes keríteni valakit, aki épp úgy ráér, mint Te. :-)) Elég nagy adag lesz belőle, és nem egyszerű megfogni, sütőlapra helyezni, majd pár perc után kivenni, közben meg kinyújtani a következő lapot…

    Ezt csak azért mondom, mert nem csak engem illet a dicséret, Anyukám nagyon segítőkész volt… :-)
    Anyu, ha olvasod, itt is köszi! szivecske szivecske szivecske

  7. Móni üzenete:

    Bizony! Az Anyucik már csak ilyenek!!
    Mindenben segítenek és rájuk bármikor számíthatunk!
    szivecske

  8. Csokiparány blogja » Blog Archive » Csokis Marlenka üzenete:

    [...] tehát egy szabad napom. :-)) És sokkal gördülékenyebben ment a dolog, mint legutóbb, tényleg érdemes gyűjtögetni egy kis pénzt tubosos sűrített tejre – azzal [...]

  9. ercsi üzenete:

    A “salko” markaju suritett tej abszolut ok, de 3 orat kell fozni mersekelt tuzon (az eredeti csomagolasban), ugy hogy a plehdobozt eltakarja a viz…

  10. Zsoofi üzenete:

    Én megcsináltam, és annyira nagyon finom lett! Köszönöm, hogy kikísérleteztétek a receptet, tudtam, hogy nekem is ez a változat lesz jó. És valóban. Én mogyoróval csináltam, mert sehol nem kaptam diót (persze, ahogy betöltöttem a lapokat, délután már láttam a nagyáruházban, de sebaj, mert nagyon jó volt mogyoróval is). de én legközelebb 1,5x-es mennyiségű krémet csinálok, mert biztosan nagyobbra nyújthattam a lapokat, így éppenhogy csak elég lett a kenőcs. De mondom, isteni lett így is.
    (és a megfelelő mennyiségű káromkodás-szentségelés-csapkodás is része volt a készülésnek, de legközelebb már talán nem lesz olyan iugalmas….)
    Szóval, mégegyszer, köszönöm a kísérletezést!!!

  11. Csenge üzenete:

    Zsófi, szia! Örülök, hogy minden flottul ment! Dulce de leche krémet készítettél, vagy a hamis változatot? Egyébként nem is kell túl vastagon kenni a krémet, meg fogja az szívni magát!
    És valóban rafinált egy édesség, de szerintem minden fáradalmat megér, különleges ízvilága mindent kárpótol! Nem csak fizikailag, de lélekben is nagy megpróbáltatás elkészíteni… szóval azt hiszem illő lesz gratulálnom is! :) Remélem most már a csokis van soron, hogy azt is bevállalod!

    Nem készítettél esetleg fotót Róla? :)

  12. Zsoofi üzenete:

    Szia Csenge!

    Na, jó régóta kellett volna válaszolnom, de ellustáltam, ne haragudj. Viszont azóta sütöttem még egyszer marlenkát. Megint ezt, mert akit vártunk vendéget, nem szereti a csokit (gondoltad volna, hogy létezik ilyen ember a földön?!), meg kisgyerekkel jöttek, s nem tudtuk, neki szabad-e enni csokisat. No, egy szó mint száz: azt gondoltam, másodjára már nem kapok annyiszor idegbajt. De. :) A tészta megint megkeményedett nekem , de aztán mégis sikerült újragyúrni, kinyújtani. A sűrített tejre az az áldott jó kisfiam feltekerte a hőfokot, de szerencsére egyben le tudtam szedni a tetejéről azt a réteget, ami megbarnult (=feketedett). Most másfélszer annyi krémet csináltam, és nekem így lett igaz.
    Nos, a Marlenka az én Himalájám, de megéri. :)
    És legközelebb már a csokisat sütöm! Alig várom!
    Ja, és most csináltam képet, de olyan nyamvadt lett a képen a süti, akárhogy is próbálkoztam, hogy inkább hagyjuk…. Kaját fotózni baromi nehéz, szerintem, úgyhogy külön le a kalappal előtted, hogy ilyen képeket csinálsz! Olyanok,mintha valami amerikai profi sütős könyvből lennének! Le a kalappal (mondja neked ezt, egy fotográfus felesége:) )

  13. dgabor üzenete:

    No, akkor pár szóban én is hozzászólnék a recepthez, mivel tegnap elkészítettük és isteni lett! Köszönet a receptért Csengének! ;)

    Tehát, mi nyáron szoktunk átjárni Szlovákiába (Kassa) versenyezni, így már azót a szövögetjük gonosz kis marlenka tervünket, így mi szlovák Salko konzerves sűrített tejet használtunk fel. Tényleg 3 órán át főztük és csodás barna színe lett. Csak ajánlani tudom!
    Sokan panaszkodnak arra, hogy a tészta törik és potyogós. Ez ugye egy mézes tészta, nem kelt-tészta, így a mézes sütikre jellemző tulajdonságokkal bír: frissen még törik, darabosodik, viszont idővel puhul és olyan állaga lesz, mint a boltinak. Baromi nehéz kivárni (pláne ha ezzel álmodsz;)), de sajnos kell 1 éjszakányi hűtőzés neki. Ekkorra felpuhul és összeér az íze a krémmel együtt. Tényleg ajánlatos sütőpapírral megoldani a sütést, mert bár arra is leragad, de könnyen felszedhető egyben. Nekünk nem tört el 1 sem, bár betartottuk az 1-2mm vastagságot nyújtás közben.
    Nekünk ami probléma volt, hogy amikor egymásra lapoltuk (lap-krém-lap-krém-stb.), akkor a krém állaga miatt elcsúsznak egymáson a lapok. 2 megoldás: vagy egy magasabb jénaiban összerakni, vagy maradhat a tálca, de mint az óriás, amerikai hamburgereknél, hogy amikor kész van és össze stószoltuk megfelelően, tessék átszórni egy hegyes hurkapálcával. Akkor nem megy szét :)
    Utolsó tanács: ne ez legyen életed első sütije :) (és ne is a fánk)

    Nagy köszönet a receptért, ha lehetne, most küldenék egy szeletet Csengééknek ;)

    Gábor

  14. Niki üzenete:

    Lehet nagyon buta kérdést teszek fel, de az 5dl sűrített tej, az mennyi tubust (170 g) jelent? Nagyon szeretném megsütni, de pontosan szeretném a mennyiséget bele, mert Isteninek tűnik. :)

  15. Csenge üzenete:

    Szia Niki! 3 tubus sűrített tejet szerintem mindenképp vegyél. Figyeld a cukortartalmát, minimum 43-45%-os legyen, ekkor karamellizálódik egészen sötét színűre. Sok sikert! :)

  16. Csenge üzenete:

    Kedves Gábor, köszönöm az észrevételeket, a tapasztalatokat! Jó látni, hogy mennyi mindenkinek sikerült, és milyen sokan bevállalják…abszolút megéri fáradtságot, időt és pénzt rászánni, ez igenis kifizetődő mulatság! :))

  17. Zsófi üzenete:

    Kedves Csenge!
    Már nagyon régóta nézegetem a marlenka receptedet. Neki is láttam pár hete, kis módosítással. De a végeredmény, így is csuda jó lett. Sűrített tej karamellizálása helyett, http://paprikapaprika.blogspot.de/2011/02/alfajores-de-maicena.html
    innen loptam a már kipróbált karamell-t, persze vaj hozzáadásával (nem egészen 30dkg ), és pirított darált dióval.
    Az egészet csak azért írom le, mert szerintem nagyon rendben van ez a karamell, és azt hiszem, hogy te szeretsz kísérletezgetni.
    Szerintem érdemes kipróbálni.


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree