Sütimizéria » Blog Archive » Találkozásunk a pizzookie-val
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Találkozásunk a pizzookie-val

2011. január 9. vasárnap | 11:37 | 4 hozzászólás


Mit szólnál, ha lenne egy tuti tippem a vasárnap délutáni csendespihenőre?  Nem csalás, nem ámítás, azonnal érkezik a desszert: egy csésze keksz formájában!

Ő lenne az, a pizzookie. Tulajdonképpen egyszerű és klasszikus “chocolate chip cookies”, kissé más külalakkal, állaggal. Nem bíbelődünk holmi göbölygetéssel, egyszerűen formába passzírozzuk és röpke 8 perccel később már neki is esünk. Ragacsos és meleg, rajta egy apró gombóc hűs vaníliafagyival és némi karamellizált dióval. Mmm. Minden értelemben tetőpontra jutottunk azt hiszem. Édességét illetően legalábbis egészen bizonyos. És mégis így van jól – kis csészés tömörséggel, jelentős kalóriatúltengéssel együtt. :-)

Mert különös ízvilágot ad ám ez a kissé ragacsos belső, a roppanós tetővel, amit aztán tovább bolondítunk egy lágyan fodrozódó fagyigombóccal. Első körben azt mondanám sok. És igen, a karamellizált diódarabkák talán tényleg soknak bizonyulnak, dehát mit lehet tenni, a diópaszta óta teljesen rákattantunk.  Tessék róla lefelejteni, vagy épp titokban rácsempészni, ha már mindenki felkelt az asztaltól. ;-)

Hogy tetszik a recept? – Semmi pénzért nem készíteném el.Gyenge recept.Egyszerű, de nagyszerűTetszik, izgalmas.Csúcsszuper! (4 szavazat, átlaga: 4.75)
Loading ... Loading ...

A receptet Xiaolu mutatta be a 6bittersweets blogon. És olyan jól csinálta, hogy szinte érezni lehetett a pirított vaj aromáját, meg a szánkban lágyan omló melaszos kekszréteget (most nagyot nyelünk), amit tovább áztat az olvadozó tejszín. Hát érdemes ezért bűnbe esni?

Már miért ne lenne?

Jó, de vacsorát követően, jóval nyolc után?
Azt meg titokban tartjuk…

Hozzávalók

1 1/2 csésze finomliszt
1/4 tk. szódabikarbóna
1/4 tk. só
3/4 csésze demerara barna nádcukor
1/2 csésze (120 g) vaj
1 nagy tojás
1 tk. vanília
3/4 csésze étcsokicsepp
1/3 csésze pörkölt, darabolt dió
Tetejére: vaníliafagyi, karamellizált diódarabkák

Elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.
  2. Szitáljuk át egy tálba együtt a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
    Egy teflonserpenyőben, közepes hőfokon  kezdjük el melegíteni a vajat, folytonos kevergetés mellett. Rövid idő után a vaj habosodni kezd, majd lassan felszívódik – ekkor a serpenyő alján kis barna pöttyök jelentkeznek. Folytassuk a kevergetést, amíg a vajnak szép barna színe, diós aromája nem lesz. Ezen a ponton húzzuk félre. Ne melegítsük túl, nehogy a vaj odakapjon.
  3. Adjuk a barnított vajat a cukorhoz, és habverővel közepes fordulatszámon keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, a vaníliakivonatot, majd a lisztet apránként hozzáadva, keverjük az egészet tészta állagúvá. Végül dolgozzuk bele a csokidarabkákat és a diót.
  4. Adagoljuk ki tűzálló formákba. Süssük 8-10 percig, amíg szélük kissé pirulni kezd, közepük viszont még lágy, ragacsos.
  5. Tálaljuk még melegen, tetején egy apró gömb vaníliafagylalttal.

Sütöttünk már hasonlót! Akkor mosolycsalogató szeletek néven futott, pizzaalakú volt és szintén nagyon finom! :-)

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.

Publikálta: Csenge Kategória: egyebek 4 hozzászólás » | 1,454 olvasás



4 hozzászólás - “Találkozásunk a pizzookie-val”


  1. Babett üzenete:

    Tényleg nyeltem egy nagyot:) Milyen vastagon legyen a formában a kekszmassza?

  2. Csenge üzenete:

    Szia Babett!
    Ha szuflétálkákba nyomeszkolod, akkor úgy a feléig érjen, viszont kicsit tovább süsd (12-15 perc, de látni fogod az állagán, hogy mikor jó)

    Ilyen piciknél a háromnegyedéig pakoltam, minimálisat emelkedik csak meg. Inkább be fog repedezni a széle-teteje. :)

  3. Sajtkukac üzenete:

    ez jóóóóóó :-)

  4. Nagy Krisztina üzenete:

    Szia Csenge!
    Először is,megkaptam a szakácskönyved!Nagyon Köszönöm!Fel is tettem a blogomra és ott is üzentem ám neked!És csaptam neked egy kis reklámot,ha nem bánod!
    Tetszik a stílusod!Ez a bejegyzés is nagyon jóra sikeredett!Gratulálok!
    Puszi!
    Kriszta


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree