Sütimizéria » Blog Archive » Előbb volt meg a neve, mint egész lénye: Kagylólak tortácska – a belga csokikrémdesszert
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Előbb volt meg a neve, mint egész lénye: Kagylólak tortácska – a belga csokikrémdesszert

2011. május 9. hétfő | 08:42 | 10 hozzászólás


Túl vagyunk az írásbeliken! Egy pontosabban – az infó – még hátra van, de középszinten aligha kell majd oldalakat körmölnünk. Nem sok jót remélek tőle, mert hát valljuk be, jócskán kijöttem már a gyakorlatból. Szövegszerkesztőt, táblázat-vagy adatbáziskezelőt x éve nem futtattam, és nem is hiányzik. Választott tárgyként mégis ez tűnt a legkézenfekvőbbnek… Milyen furcsa, távolabb talán nem is lehetnék 9-es kori önmagamtól. Szüleim már akkor nem nézték jó szemmel a szakirányt (vagy inkább a sráciskolát?:-)), nekem viszont majd három évembe telt beletörődni. Szerettem, de egyáltalán nem bánom a változást. Ügyes elgondolás volt belecsöppenni abba, amibe belecsöppentem. 😉

Eredményekről még nem sokat tudok, ahol meg lehetett játszani, ott kitudakoltam ezt-azt. Magyarból még csak a szövegértésemet láttamozták, angolból viszont kaptam egy valamire való fülest! 🙂 Jelenleg négyes…. Valahol mélyen azért éreztem én, a hallott szövegértéses feladatoknál jól megcsúsztam, megint túlontúl rágörcsöltem, nem tudtam odafigyelni a válaszokra. Úgyhogy szóbelin kellene fenemód brillírozni… Kár. Semmi önbizalmam, ami szinte ordít rólam. Kiállásom még annyi se, szóban valami hihetetlen groteszk jelenség tudok lenni.

Ritka nyomott érzés egyébként belegondolni, hogy még abban sem teljesítettem tökéletesen, amiben elvileg jó vagyok….:-) Igazából amolyan töppetegnek érzem magam, legszívesebben beszabadulnék egy méregdrága konyhakellékes boltba, és elverném az összes pénzemet. Nem is csak az enyémet, mindenkiről legombolnám amije van!

Anyuék persze vigasztalnak, de én olyan nagyot csalódtam magamban… nem csak a Hanságis tanároknak, hanem az általános sulibelieknek is szerettem volna bizonyítani (mert gondolom marhára éredeklem őket…:-))), akik az összes megjelölt iskolámról lebeszéltek, mondván túl kemény lesz az nekem. Legalább szemtől-pofába közölték. Ó, ezzel sosem volt gond…
…és persze magam miatt is számított. Az érettségi sosem csak tudásbeli megmérettetés volt… Kíváncsi voltam, én milyen magasat ugrok, nálam hol vannak a határok! Azt hiszem nem arról van szó, hogy spontán SZFCS (Szenvelgő, Fetrengő Csenge) vagyok, aki épp elmerülni készül az önsajnálatban… Valójában pont nem erről van szó. Azt akartam, hogy végre nyugodt legyen a lelkem, hogy egyszerűen büszke lehessek magamra! Mégis egyfolytában elhasalok. Mintha minden, amibe 110%-kos energiát fektetek, csak a 80-85%-os mércét ütné.

Jó, jó, jó, nekem is uncsi már, túl sokat rugózom ezen! Hoztam inkább egy ünneplős sütit, amire azért csak büszke lehetek! Történt ugyanis, hogy amolyan jóféle, szájban olvadós, lágy nugátkrémes kagylókra tettem szert ballagásom környékén. Innen jött hát az elgondolás, egy Potter adaptáció nyomán: Kagylólak a hetedik kötet egyik kulcshelyszíne, egy meleg otthon, sötét időkben is biztonságos menedék. Remélem ezt sugallta a süti is, én amolyan romantikus “kettecskéndesszertnek” címkézném. 🙂 A kagylók elmentése kisebb tortúra volt, mert hát híres csokik mellé folyton párosul az éljenző család, valami túlméretezett fejadagot remélve. 🙂

Hogy tetszik a recept? – Semmi pénzért nem készíteném el.Gyenge recept.Egyszerű, de nagyszerűTetszik, izgalmas.Csúcsszuper! (12 szavazat, átlaga: 5,00)

Loading...

Lelki szemeim előtt egy igazi, étterembeli desszert tetején díszelegtek. Sőt, esküdni mernék, hogy hívogatóan kacsintgattak is. Tészta gyanánt csakis omlós, a mascarponés-vajas jöhetett szóba, nem mellesleg tök dekoratív is lett! A nugátkrém pedig Isten ajándéka, én mondom… Nem volt abban olyan nagy tudomány, mégis a belga csokik ízvilágát juttatta eszembe, és akkor már megérte, hát nem? Hát de! Tessenek csomagolni, mert Kagylólak immáron kiadó: Becuccolás kizárólag édesszájúaknak, roppanós zsírtészta no meg mogyorónugát szívlelőknek! 🙂

Hozzávalók

A tésztához:

300 g finomliszt
3 ek. porcukor
150 g vaj
120 g masacrpone
2 ek. tejföl
1 tojás, szétválasztva
csipet só
demerara nádcukor a “panírhoz”

A krémhez:

85 g Milka Noisette
50 g 70%-os étcsokoládé
60 g sűrített tej
40 g vaj
300 g mascarpone
1 púpozott ek. nutella (házilag készített vagy bolti, egyaránt megteszi)

Az étcsokoládécsíkhoz, alulra:

100 g 70%-os étcsokoládé
100 ml tejszín

Továbbá: kakaópor, belga csokikagylók

Elkészítése

  1. A tésztához a lisztet a csipet sóval és porcukorral együtt átszitáljuk, majd belemorzsoljuk a vajat. A mascarponét az tojássárgájával és a tejföllel kikeverjük és az előzőekhez adjuk. Gyors mozdulatokkal közepesen lágy tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűvösre tesszük.
  2. A töltelékhez a kétféle csokit felaprítjuk, vízgőz fölött a vajjal és a sűrített tejjel megolvasztjuk. Utána hozzákeverünk kb 10 dkg mascarponét és a nutellát, megvárjuk míg a massza homogén lesz, majd a tűzről levéve teljesen simára keverjük. 10 percre hűtőbe tesszük, végül amikor picit megdermedt, az egészet a maradék mascarponéba forgatjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
  3. Az étcsokikrémhez a tejszínt mikróban felhevítjük, majd a felaprított étcsokoládéra öntjük, folytonos keverés mellett egyneműre keverjük. Ez lesz a már jól bevált, hőn szeretett ganache krémünk. 🙂 Hűtőben 1-2 óráig állni hagyjuk, amíg kenhetőre szilárdul.
  4. A kész tésztát vékonyra, 3-4 mm-re nyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk le belőle, és körben egy 5 centi magasságú moussekarikára tekerjük.  Fehérjével lekenjük, és beszórjuk demerara nádcukorral, vagy durvább szemcséjű kristálycukorral. Sütőben 10-12 percig sütjük.
  5. Megismételjük a műveletet, még 5 személyre. A maradék tésztát kinyújtjuk, fehérjével lekenjük, és egyben lapként megsütjük. Még forrón a karikával korongokat szaggatunk ki belőle, ez lesz a kagylólak alja.
  6. Az összeállításhoz a karikát az aljukkal összeillesztjük, a ganache krémet aljukon, vékony rétegben eloszlatjuk. Erre kerül a nugátkrém, tetejére pedig vastagon keserű kakaópor.

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.
Publikálta: Csenge Kategória: egyebek, torta 10 hozzászólás » | 8 168 olvasás



10 hozzászólás - “Előbb volt meg a neve, mint egész lénye: Kagylólak tortácska – a belga csokikrémdesszert”


  1. orsi üzenete:

    na már nagyon vártam hogy feltedd a receptet.nagyon izgi,tetszik ez az összeállítás.

  2. chriesi üzenete:

    Egyszerűen mesés! Nagyon tetszik a tészta! Na meg persze az egész sütemény eszméletlen elegáns!

  3. Csenge üzenete:

    Jaj dejóó, örülök, hogy tetszik! Köszi belétek!:)))

  4. Nelli üzenete:

    De szuper ötlet ez megint!A képek is szépségesek!A krém eszméletlenül finom lehet!:-)

  5. Csenge üzenete:

    Ugorj neki Nelli, nagyon jó!:) Krémes ahol krémesnek kell lennie, roppan, ahol azt várod el tőle… bár először nagyon el volt kenődve a kiscsalád, mindenki azt hitte kürtőskalács lesz belőle…végül azért csak sikerült meglepni őket! 🙂

  6. Nagy Krisztina üzenete:

    Hát nem semmi! Nagyon jól néz ki!:-)

  7. Kata üzenete:

    Nagyon szuperül fest és biztos, hogy isteni finom, alig várom, hogy kipróbáljam!! Kitartást még a szóbelikre, aztán már nem is kell ezekkel a dolgokkal többet foglalkoznod!!:)

  8. Kata üzenete:

    Szerinted meg lehet ezt csinálni egy kisebb tartformában is?

  9. Anna üzenete:

    Kedves Csenge,

    mostanaban fedeztem fel a blogodat es csak amulok es bamulok. Az egy dolog, hogy nagyon szep a blog kidolgozasa, de ennel is megragadobbak a munkaid es a stilusod. FANTASZTIKUS sutemenyeket keszitesz es valami olyan eredetiseg sut beloluk, hogy azt a blogon at is erezni. Ezt csak fokozza a szakmai precizitas, ami igazan imponalo.

    Az erettsegihez sok sikert es fel a fejjel!
    Szuletett tehetseged van, es ez a legfontosabb! Barcsak huszevesen csak felennyire tudtam volna, mivel szeretnek foglalkozni…

    Ami a recepteket illeti, eloszor egy kakaos csigaval fogok probalkozni, de biztos vissza fogok terni sokszor.

    Csatlakozom a drukkolok soraba.
    Udv,
    Anna

  10. Teri mama/ CSABA/ üzenete:

    Szépek a tortácskák, biztosan finomak is.Hiányolom viszont a pozitív gondolatokat.A kudarcok azért vannak, hogy bebizonyítsuk igen is meg tudjuk csinálni.Neked is sikerülni fog.Bízom a tudásodban, és az akaraterődben.Puszi Csengém!!


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree