Sütimizéria » Blog Archive » Habosított kávé a csokoládémennyországban, avagy hogyan legyünk durva pokrócból szelíd dunyhák?
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Habosított kávé a csokoládémennyországban, avagy hogyan legyünk durva pokrócból szelíd dunyhák?

2012. február 17. péntek | 20:07 | 4 hozzászólás


Forral, másnap lefölöz, kávéval elegyít, habosít és felhörpint. Előtte persze egy nagy kanál nádcukor, meg egy csipet fahéj a tetejére. Tökéletes, most akkor szeljük azokat a habokat!

Néhány hete fent jártunk a pesti IKEA-ban, ahol végre beszereztem egy hőn áhított tejhabosítót és a hozzátartozó, széles aljú kancsót. Azóta igyekszünk napjában beiktatni egy-egy utat “pufi felhők” közé – most komolyan, tényleg mintha  bárányfelhőbe harapna az ember! Nagymosoly. 🙂 Mondhatni végtelen a variációk sora, ha habosított házi tejről van szó; kapucsínó, “sós”-karamellás tej, vagy egy esti kakaó örök gyermeklelkűeknek. Abszolút felvállalható jelenség, megnyugtat, tetőtől-talpig átmelenget, akár egy vaskos dunyha, és ha kell, kirángat a téli depresszióból. Mert mindenkinek jár.

De nem csak kalciumpótlásban mesterkedtem az elmúlt napokban, elvégre a boldogsághormon-szintet nemcsak hogy fenntartani, de kicsit talán túladagolni is tudni kell. Habosított nyalánkságok mellé különösen ajánlom a következő desszertet, csupaszív édesszájúaknak.

 

Csokoládémennyország: Porhanyós pitetésztával, banános-sós karamellkrémmel

Előre leszögezném, ez egy tömény desszert. De tömény desszertek között is az a szerethető töménységű, beleértve a tetején elterpeszkedő karamellizált banánkarikát is. 🙂 Nem csak az étcsoki dübörög benne, mellette igenis jelen van a banán és a lágy karamell is. Ők hárman jól dominálnak, mindig is szerettem ezek kombóját együtt.

Nem tudom lükeség-e, sokszor kétkedtem mostanában magamban, a választott hivatásban, vagy hogy egyáltalán nekem rendelt dolog-e a cukrászat… azért elmondom mit érzek a sütivel kapcsolatban, mi az ami engem megragadott!

A süti magas kakaótartamú, márpedig a bűvös 70% határában már fennáll az a veszély, hogy az édesség esetleg nem lesz elég édes. Mi több, talán el is nyomja a plusz ízeket, és összeolvad egyetlen, tömör ízvilággá. Ez nem feltétlenül baj, hiszen a csokoládé már önmagában is valami. Itt viszont, mint írtam is, előtérben marad a banán és a karamell. A sós karamell, amibe mostanában annyira bele vagyok habarodva.  Mert nem úgy kell ám elképzelni, mint egy émelyítően sós, inkább valamilyen húsételhez passzoló szószt.. Ő sokkal inkább egy karamell, ami nem csömörédességű. Mintha az édességét ellensúlyozná a tengeri só, de közben mégis kiemel ízeket. Nagyon különös ez számomra..

Sokféle süteményhez szervíroztam már ezt az öntetet, és sosem okozott csalódást. Jó friss gyümölcs mellé mártogatósnak, kiváló túrótortára vagy tejbe… Könnyen eltartható, majd tovább bolondítható, mindez kis ínyenceknek. 🙂

Banánkarika, tejszíncsík, morzsa...

A tésztaalaphoz:

112 g puha vaj
60 g porcukor
60 g nádcukor (muscovado)
150 g liszt
40 g kakaópor
1/4 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. só
2 tojássárgája

Elkészítése:

Keverjük ki a vajat a kétféle cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és a sót, végül a tojások sárgáit. Csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább egy órára.

A banános-sós karamellás krémhez (200 ml fog kelleni)

1 1/2 csésze kristálycukor
1/2 csésze víz
1 csésze tejszín
1 1/2 tk. enyhén sózott vaj (Lurpak)
1 tk. vaníliapaszta
1/2 tk. tengeri só

+ 2 kisebb, érett banán
+ 2 tojás

  1. Egy tapadásmentes serpenyőben keverjük össze a vizet a cukorral, és közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Időnként keverjük meg, míg a cukor feloldódik. Közben egy vízbe mártott kenőecsettel nyaldossuk körbe a serpenyő falára tapadt cukorkristály-szemcséket.
  2. Miután forrni kezd már ne kevergessük, de néha rázogassuk meg. Amikor borostyánszínűre váltott (nagyjából 12-15 perc), húzzuk félre és adjuk hozzá a tejszínt. Óvatosan, a felcsapó gőz éget! Használjunk egy kézi habverőt, és elegyítsük gyorsan a szószt, majd tegyük vissza a tűzre.
  3. Adjuk hozzá a sót, a vaníliapasztát és a vajat. Forraljuk össze, de ügyeljünk a karamell színére! Ne legyen túl sötét, különben kihűlésével egyre jobban besűrűsödik a szósz.
  4. Miután kihűlt, 200 ml szószba pépesítsünk 2 banánt és 2 egésztojást.

A csokoládékrémhez:

150 ml tejszín
80 ml édesített sűrített tej
230 g finomra vágott étcsokoládé (64% vagy 70%)
1 tk. vaníliapaszta
2 egész tojás

Forraljuk fel a tejszínt az édesített sűrített tejjel, majd keverjük el a finomra aprított étcsokival. Hagyjuk hűlni keveset, és dolgozzuk bele a 2 egész tojást és a vaníliapasztát.

A tükörfényes csokiglazúrhoz (~80 g kell, de a maradék visszamelegíthető!)

230 ml víz
290 g kristálycukor
95 g cukrozatlan kakaópor, átszitálva
10 g lapzselatin, 60 ml hideg vízbe beáztatva
190 ml tejszín (min. 30%)

Elkészítése:

  1. A vizet a cukorral, a kakaóporral és a tejszínnel közepes lángon melegíteni kezdjük. Időnként kavarjuk meg, hiszen a kakaópor könnyen leéghet az edény aljára. Cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőfokot, ha a 106°C-t elérte, húzzuk félre!
  2. Hűtsük vissza 60°C-ra, majd adjuk hozzá az előzőleg vízbe áztatott zselatint. Keverjük simára.
  3. 30°C-on már felhasználható. Ekkor öntsük a torta tetejére, majd a kenőkéssel elsimítva vonjuk be mindenütt a tortát. Ha jól dolgoztunk, mindenütt befedi, az oldalán sem keletkeznek rések. Ha valahol mégis kimaradna, a maradék krémből takarjuk el a hibát.

A díszítéshez:

1:1 arányú cukor+víz, karamellizálva
banánkarikák
friss tejszínhab

A pite összeállítása:

  1. Nyújtsuk a tésztát 7 mm vastagra és béleljünk ki vele egy 26 cm átmérőjű piteformát. A kilógó részeket egy éles késsel nyessük le. Fektessünk rá egy réteg sütőpapírt, majd töltsük meg szárazbabbal. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük elő vakon 20 percig, majd emeljük ki a nehezéket és süssük további 5 percig.
  2. A csokikrémet öntsük a tészta aljára, majd kanalanként adagolva, egy fogpiszkálóval márványozzuk bele a banános-sós karamellkrémet is.
  3. 160°C-on süssük további 25-30 percig, ekkor a töltelék széle kissé bebőrösödik, de közepe remegős marad. Vegyük ki, ha kihűlt kanalazzunk rá kevés tükörglazúrt, vonjuk be vele a pitét.

Omlik és olvad és.. jajj!

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.
Publikálta: Csenge Kategória: ÉDES SÜTIK, pite 4 hozzászólás » | 6 936 olvasás



4 hozzászólás - “Habosított kávé a csokoládémennyországban, avagy hogyan legyünk durva pokrócból szelíd dunyhák?”


  1. Kata üzenete:

    Mi ez a kételkedés?? Miért?? Tudod, hogy szerintem annyira csúcs, amit csinálsz! Olyan szomorú lennék, ha bármi másba akarnál kezdeni… Bár tény, hogy a fotózáshoz és a rajzoláshoz is van tehetséged 🙂 Szuper ez a pite is. Ez a csokibevonat volt most a Kristóf tortáján is és annyira jó lett! Millió ölelés!!

  2. symac74 üzenete:

    Ne kételkedj magadban! Ha mindenki ilyen lelkesedésel állna a választott hivatásához, mint ahogy te a cukrászathoz – már másutt tartanánk. Személyesen nem ismerlek, de a sütieidből, ahogy lefotózod, ahogy leírod – árad bebőlük a szeretet irántuk, szinte érezni, hogy ez téged mennyire megnyugtathat és eközben mégis “felpörget”. 🙂 Köszönünk minden receptedet, bármelyiket elkészítettem – nem csalódtam. 🙂

  3. Krisztina üzenete:

    Szia Csenge, szuper az új design, gratulálok Neked! Üdv: Kriszta.

  4. Nagy Krisztina üzenete:

    Drága Csenge

    Szuper lettél!Eddig sem volt piskóta,de ez már CSúcs!:)

    Nagyon szép,ízléses remekmű!Akárcsak ez a recept!Csak
    így tovább!Puszi!


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree