Sütimizéria » Blog Archive » Ints búcsút a télnek! Fánkdömping, konyhakiállítás, és üzem
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Ints búcsút a télnek! Fánkdömping, konyhakiállítás, és üzem

2013. február 22. péntek | 07:24 | 3 hozzászólás


Január, február, itt a nyár…ó, de nagyon jó volna már!! 🙂 No nem kérnek nagy időugrást. Legyen csak április, változékony szeles idejével vagy szélcsendjével, cirógató melegével. Csöpp rózsaszín vászonkabátomban nagyokat sétálnék, közben várva az idei év édes gyümölcseit ééés… felejtsük el az áprilist, akkor még ezt az idillt tönkreteheti a bennem gyülemlő drukk, holmi cukrász szakvizsga miatt. :)) Legyen június, akkor már minden bizonnyal (ha nem a javítóvizsgára készülök..:-D) a Tiszapart homokjába süppedek vagy a Ligetben, egy méretes pléden terpeszkedek el. Ábrándozva várom majd a születésnapomat, amire KitchenAid gépet kapok, mert Apu nem veszi meg a méregdrága szuperobjektívjét….  ;-))))))

Szóval így vagyunk most, néhány hónappal a szakvizsga óborzalmai előtt. Kezd átértékelődni bennem a dolog, jobban félek az elméleti részektől, mint a gyakorlattól (végre vannak elképzelések díszmunkatortára, ha csak haloványan is). Nem megy az élelmiszer ismeret kilométerhosszú tételsora. Úgy érzem képtelenség, hogy fejembe szívódjon a fogyasztóvédelem tétele, a másik hússzal együtt. A gazdasági számításokról ne is beszéljünk, maratoni begyakorlásokat igényel, amit általában arra a pár hónap kimaradásomra fogok. Miközben mindenki tudja, egyszerűen nincs meg hozzá a matekagyam. Egy zokni van a helyén… 🙂

Jövő hétvégén pedig már március lesz, és ha 1-2-3, akkor Konyhakiállítás a Sportarénában! :)) Idén végre én is fölzötyöghetek Pestre, hogy a Blikk Nők Konyha szerkesztőségének színeiben süssek! Alig várom, annyi mindenkivel szeretnék összefutni, kérlek kérlek gyertek Ti is! Egy ideje vannak már rémálmaim, mindegyikben az idők végezetéig sütök, tekercselek, odaégetek meg szerencsétlenkedem. Ezt leszámítva majd kicsattanok az örömtől. :))

Íme egy fotó a tavalyi standról, rajta László Ági és Márk Szonja nyerőpárossal! 2013-ban is kint lesznek természetesen!

Kép forrása: Konyhakiállítás 2013

Rengeteg a lemaradásom receptügyileg, ezért próbálok valami tematika szerint pótolni… Télbúcsú kapcsán most talán a fánk a legaktuálisabb – csak ne nézzetek ki az ablakon, kint nem éppen a tavasz első rügyei csúcsosodnak…:)) -, ezért egy klasszikussal kezdeném a sort. Az elmúlt héten rengeteg bálozós fotóba botlottam a pofakönyv közösségi oldalán, nagy társaságoknak a házibuliba ilyen Bombolonit érdemes lesütni. Csak azt javaslom, indítsunk rögtön dupla adaggal! 🙂

Természetesen vaníliamártás helyett készülhet csokisan, gyümölcsszósszal, esetleg egy jó fanyar lemon curddel. Vaaagy, maradhat az örök kedvenc sárgabarackízzel, rengeteg porcukorral és egy mohó vigyorral. Ma böjti nap van, egy sűrű zöldségleves után zárhatjuk ezzel is az ebédet. Nagyon foszlós, nagyon kellemes, gyorsan elkészül és egyáltalán nem nagy ördöngösség!

Olasz fánkok, forró vaníliaszósszal

fánktészta:

25 g élesztő
200 ml langyos tej
45 g porcukor
300 g liszt
csipet só
1 tojás, könnyedén felverve
40 g olvasztott vaj
1 bögre finomított szemcséjű kristálycukor + 1 tk. fahéj

Vaníliamártás:

800 ml tej
100 ml tejszín
2 ek. tojáslikőr (elhagyható)
1 ek. vaníliapaszta
6 tojássárgája
50 g porcukor
30 g kukoricakeményítő + 10 g vaníliás pudingpor

  1. A fánktésztához langyosítsuk meg a tejet, egy kis részébe morzsoljuk bele az élesztőt, és egy teáskanálnyi cukrot.
  2. A lisztet a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, a tojással, az olvasztott vajjal, a liszttel és a sóval kenyérdagasztóval vagy manuál módon, kb. 20 perc alatt dolgozzuk ki. Amikor felülete fényes és sima, takarjuk le egy konyharuhával. Egy órára tegyük félre.
  3. Két tálcát hintsünk meg liszttel. Szaggassunk evőkanálnyi adagokat a tésztából. Enyhén lisztezett kézzel gömbölyítsük ki, majd helyezzük őket az előkészített tálcákra, egymástól kellő távolságra. Ismét takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájukra, nagyjából 30 perc alatt.
  4. Egy magas falú lábasban hevítsünk fel olajat. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró, különben a fánkok megégnek. Óvatosan tegyük bele a fánkocskákat, egyszerre kb. 12 db-ot. Süssük 3-4 percig, amikorra megfordulnak a felszínen. Emeljük ki, csepegtessük le szűrőpapíron. Még forrón, forgassuk meg finomított szemcséjű fahéjas kristálycukorban.
  5. Készítsük el a forró vaníliamártást: Kaparjuk ki a vaníliarúd magjait és keverjük el a kétféle cukorral, a tojássárgájákkal és a keményítővel. Kanalazzuk rá a tej egy részét, keverjük simára.Meegítsük meg a maradék tejet, adjuk hozzá a keményítős-tojásos-cukros keveréket és alacsony lángon, kb. 3-5 perc alatt ne túl kemény, mártás állagúra sűrűsítsük be. A fahéjas fánkocskákat ebben tálaljuk.

Tipp: Érdemes beszerezni egy konyhai hőfokmérőt. A fánkok ideális sütési hőmérséklete 160°C, ezen a ponton gyönyörűre pirulnak a fánkocskáink!

25 fánkgolyó lesz belőle

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.
Publikálta: Csenge Kategória: ÉDES SÜTIK, énblog, kelt tészta 3 hozzászólás » | 1 820 olvasás



3 hozzászólás - “Ints búcsút a télnek! Fánkdömping, konyhakiállítás, és üzem”


  1. Judit üzenete:

    Mondjuk most nagyböjt idején, hogy vége van a farsangi szezonnak, különösen aktuális.

  2. Csenge üzenete:

    Igen. Mondjuk azt is írtam, hogy meg vagyok csúszva. Ez a fánk a Blikk Nők Konyha előző számába készült, akor még aktuális volt. 🙂 Mi is tartjuk a böjtöt, szoktunk péntekenként ilyesfélét enni…

  3. Judyt üzenete:

    Ha nem lennék épp kisbabám születésre kiírt időpontja előtt 2 nappal, akkor ott ugrálnék a kiállításon, hogy veled is találkozhassak és személyesen is újra és újra megköszönhessem a sok-sok fincsi recepted, amivel az elmúlt évben annnyi bókot besöpörtem 😉 Így viszont marad ismét a virtuális felület, aztán remélem, hogy ami késik, nem múlik! Várom a beszámolót a hétvégéről!


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree