Sütimizéria » Blog Archive » Áfonyamousse, pisztácia dacquoise, zöldcitromkrém
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Áfonyamousse, pisztácia dacquoise, zöldcitromkrém

2014. július 21. hétfő | 15:03 | 4 hozzászólás


Mousse szeletben, levegősen, puhán fodrozódva. Egyébként a lágy textúra ellenére tökéletesen szelhető, álomkönnyű habról van szó, aminek a belsejébe most egy rudacska fagyasztott zöldcitromkrémet rejtettem. Szüleimtől ugyanis kaptam szülinapomra ezeket a szuperhasznos flexipan formákat (15 ml-s), amiben azóta nem csak fagyóra tenni, de sütni is volt jelenésem. Csúcs dolog, komolyan! A zöldcitromíz pedig átjárja az egész desszertet.

A pisztácia dacquoise intenzív pisztáciás, tele élettel.. Ne felejtsük el lobogó vízben leforrázni a hántolatlan pisztáciát, ha csak azt kapunk. Kis utómunkával jár ugyan ledörzsölgetni a finom héjat egyenként róluk, de valójában mind tudjuk, hogy nincs is igézőbb azoknál az élénk pisztáciaszemeknél…!

Pisztácia dacquoise:

75 g tojásfehérje
késhegynyi cream of tartar (pár csepp citromlé)
32 g cukor
65 g hántolt, őrölt pisztácia
50 g porcukor, átszitálva
12 g liszt

Citromkrém

40 g lime-lé
80 g cukor
40 g tojás (1 nagy)
1 lap zseatin
80 g puha vaj

Áfonyamousse

150 g kékáfonya, 1 lime leve, reszelt héja + csipet citromsav
cukor
2 lap zselatin (4 g por)
2 szem zöldbors, 1 kardamom

70 g fehérje
130 g cukor
1 ek. áfonyavelő

150 g tejszín, habbá verve

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy 20×20-as fém keretet/tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Verjük lágy habbá a fehérjét a cream of tartarral, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze a pisztáciát a porcukorral, liszttel, és forgassuk a hab alá. Terítsük el a masszát a keretben és süssük 15-18 percig.
  3. A zöldcitromkrém hozzávalóit a zselatin és a vaj kivételével melegítsük össze vízgőz fölött 80 fokig. Oldjuk fel benne a beáztatott zselatint, és csipkedjük bele a vajat. Töltsük szilikonos 15 ml-s alagútformába, fagyasszuk ki 1 óra alatt. Hűtőben is megvárhatjuk, amíg visszaköt, ezután töltsük habzsákba és nyomjunk csíkokat a keretbe.
  4. A mousse-hoz készítsük el először a gyümölcsvelőt: Forraljuk össze az áfonyát a fűszerekkel. Forraljuk kb. 8 percig, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, de számoljunk vele, hogy a tojáshab is édes lesz. 3 evőkanállal tegyünk félre belőle. Áztassuk be a zselatint, majd oldjuk fel a forró velőben.
  5. A fehérjét kezdjük el habbá verni, közben a cukrot annyi vízzel, ami ellepi, kezdjük el forralni. Amikor a széleken karamellizálódni kezd, adjuk hozzá a félretett evőkanálnyi gyümölcsvelőt. Rázogassuk meg, és csurgassuk a tojáshabhoz. Verjük kihűlésig habbá.
  6. A tejszínhabot és a tojáshabot forgassuk a kötésnek indult zselatinhoz, öntsük a keretbe. Tegyük hűtőbe, ha megkötött és teljesen visszahűlt, ecsettel díszítsük meg a tetejét a megmaradt velővel.

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.
Publikálta: Csenge Kategória: egyebek 4 hozzászólás » | 2 592 olvasás



4 hozzászólás - “Áfonyamousse, pisztácia dacquoise, zöldcitromkrém”


  1. W.Ági üzenete:

    Cream of tartar = borkősav.
    Csak azért jegyzem meg, mert sok a félrefordítás, pl. főző műsorokban rendszeresen tartár mártásnak fordítják.

  2. Judit üzenete:

    Kedves Csenge!
    Hihetetlen dolgokat alkotsz! Köszönet érte! Nem tudom megkaptad e már (csodálkoznék ha nem) de én adnék Neked egy virtuális díjat:
    http://hamucipoka.blogspot.hu/2014/09/virtualis-dijat-kaptam-amit-virtualis.html

  3. Zita üzenete:

    Csenge, hol vagy? Ugy szeretem az irasaid…

  4. Zita üzenete:

    Ja, az elobb lemaradt: hianyzol! 🙂


Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree