Sütimizéria » Blog Archive » Színek, fények, apró rezgéseid nyomán
Ilona Praktikái Ajándékbolt   Sütimizéria receptkönyv FejesRibizke   Sütiklub   Latin Negyed csokibolt  

Színek, fények, apró rezgéseid nyomán

2015. március 4. szerda | 07:01 | Még nem érkezett hozzászólás


Ott van benned a szín. Ott van benned a lélek, ott van egy pillanat az örömnek, csak neked a kiteljesedésre. Ott kell lennie. Fürgén, lendületből rázúdítva vagy ecsettel aprólékosan felvíve, de ne félj megtölteni az üres vásznat. Hiába üres újra, ha egyszer valaki füledbe súgja: ma itt a lehetőség, most újat, mást, teljesebbet láthatsz meg önmagadról, önmagadból. És igen, az élénk fények áttűnésében, tiszta színfoltokkal, rafinériával, derült csibészséggel és játékkal. Magával az élettel.

Ideje lesz végre pozitívan elkönyvelnem a listámra felíródott újbóli megmérettetéseket, bármennyire is volt harsány és zaklatott az elmúlt pár hét. Minden okkal történik, és ezáltal is csiszolódik, fejlődik a lélek. Az élményeket – legyen az bármilyen – belső építkezésre is fordíthatom… Fogom is, muszáj lesz holmi avarkaparásból kivergődni! :)) Hiszen csalogat a tavasz, bár a tél még utoljára biztosan megborzolja a kedélyeket. Valahogy elmerengek benne, kivárom a jót. Lassan de biztosan kinyílik a természet, rengeteg új kalanddal, bebarangolandó területeken…

A hét macaronokkal indult, kétféle ízesítéssel próbálkoztam! A kakaóbabos héjak közé a fleur de sel sós karamellje került, és egy leheletvékony étcsokipasztilla a dupla roppanásért, míg a zöldek tökmaglisztes-matchásak lettek, penészes kecskesajt-fanyar szilvavelő merészebb ízkombójában!

Az inspirációt Praliné Zsuzsi adta, aki a nagy Csokiünnepi forgatagban bukkant föl egyszer csak ajándék makijaival… Jó ég, igazi ízrobbanás volt. Karakteres, egyedi ízvilág, őszintén szólva sosem kóstoltam még ahhoz foghatót makiban, teljesen megbabonázódtam tőlük… Zsuzsi itt írt bővebben a precíz kísérleteiről, érdemes végigtanulmányozni!

Kakaóbab macaron sós karamellel, étcsokikoronggal

Makihéj:

22 g mandulaliszt
88 g kakaóbab
200 g porcukor
90 g öregített tojásfehérje
25 g cukor

Sós karamellkrém:

125 g belforralt tejszín
175 g cukor
5 g fleur de sel
175 g puha vaj
1 rúd vanília

Étcsoki pasztilla:

50 g temperált étcsoki, Cacao Barry Saint Domingue 70 %

  1. A mandulalisztet a kakaóbabbal, porcukorral finomra daráljuk, átszitáljuk.
  2. A 3-4 napig hűtőben érlelt fehérjét közepes fokozaton robotgéppel keverni kezdjük. Ha már habosodik, apránként hozzáadagoljuk a cukrot, és lágy habbá verjük. Még maradjon benne nedvesség, ne verjük keményedésig.
  3. Néhány határozott mozdulattal forgassuk alá a kakaóbabos-porcukros-mandulalisztes keveréket, majd egy habkártya/spatula segítségével szorítsuk ki belőle annyi levegőt, hogy a habkártyáról/spatuláról szalagosan fodrozódjon le. (Ez az úgynevezett macaronage állag, amikor lávaszerűen omlik le a habkártyáról.) Töltsük simacsöves habzsákba, és szilikonos sütőpapírra/silpat lapra nyomjunk másfél centis átmérőjű köröket. (Ne félgömböket nyomjunk, a zsákot tartsuk függőleges irányba, egészen közel a papírhoz.)
  4. Néhányszor ejtsük az asztal felületére, hogy kissé tovább terüljenek. Majd pihentessük 30 percet-1 órát, a páratartalomnak megfelelően. Ha már felülete megszáradt, előmelegíthetjük a sütőt 150 fokra.
  5. Süssük a macaront 18-20 percig, majd kivéve hagyjuk szikkadni-kihűlni leválasztás előtt.

A sós karamell elkészítése:

  1. Pirítsuk le a cukrot borostyánszínűre, adjuk hozzá a beforralt tejszínt apránként, majd egy teáskanálnyival a vajból. Végül adjuk hozzá a felhasított vaníliarúd magjait és a sóvirágot. Hűtsük ki.
  2. Habosítsuk ki a maradék vajat, apránként csurgassuk hozzá a sós karamellt. Töltsük zsákba, vékonyan töltsük meg a macaronhéjakat.
  3. A csokit temperáljuk le, két sütőpapír között apró pötty étcsokit terítsünk el és kanállal elkenve formázzuk vékony pasztillává. Dermesztés után helyezzük egyet-egyet a macaronhéjak közé.

Az összeillesztett macaronokat ezután tegyük légmentesen záródó dobozba, hűtsük legalább 24-48 órát, majd fogyasztásuk előtt 30 perccel helyezzük szobamelegre.

Tökmaglisztes-matchás, kecskesajtos-szilvás macaronok

Makihéj:

58 g tökmagliszt
115 g porcukor
6 g Matcha
72 g öregített tojásfehérje
36 g cukor

“Krémje”:

100 g penészes kecskesajt1 mk. akácméz
100 g házi szilvalekvár

  1. A macaront a fentebb leírtak szerint készítsük el.
  2. A sajtot a mézzel keverjük ki, töltsük habzsákba. A szilvalekvárt szintén kanalazzuk egy zsákba. Alulra nyomjunk a kecskesajtos krémből, majd tetejére körben a peremen haladva a szilvalekvárból. Illesszük rá a macaronhéjakat, majd hűtsük 24-48 órát légmentesen záródó dobozban.

 

Pin ItFollow Me on Pinterest» Nem tartoznak cimkék a bejegyzéshez.
Publikálta: Csenge Kategória: egyebek Megjegyzés küldése » | 1 323 olvasás




Nincs facebook fiókom, másként szeretnék hozzászólni!


* = kötelező kitölteni
Az üzenetben használhatsz HTML-tageket.

Spam Protection by WP-SpamFree